Regio Prati Piani

monte grandesmallplattegrondsmall

Ligging

Prati Piani is gelegen in de provincie Imperia in Liguria. Het landgoed ligt dicht onder het hoogste punt van de Monte Grande – Colle di Ogia – , die deel uitmaakt van de Alpes Maritimes. Prati Piani wordt omringd door de dorpen Carpasio (3.5 kilometer) en San Bernardo di Conio (3 kilometer), bevindt zich op 20 kilometer van de kust en is 60 kilometer van Monaco en 80 kilometer van Nice verwijderd.

koeiensmallvanaf monte grande2small

Het landschap

Omgeven door fruitbomen, te midden van Alpenweide, hazelnoten- en dennenbos ligt Prati Piani, met een prachtig uitzicht over de heuveltoppen en het dal. Prati Piani betekent ‘vlakke weide’; het landgoed is naar Italiaanse begrippen relatief vlak. Koeien- en geitenbellen zijn dan ook regelmatig te horen. Met name in het voorjaar kunt u hier genieten van de schoonheid van de bloeiende alpenflora, bestaande uit orchideeën en wilde anemonen.

bloemsmallvanaf monte grande1small
Vanuit Prati Piani is het ongeveer een kilometer lopen naar de top van Monte Grande (1.418 m), die u een prachtig uitzicht biedt over het volgende dal met diverse kleine bergdorpen, die zeker een bezoek waard zijn. Afdalend richting de kust passeert u de met loofbomen bedekte heuvels, afgewisseld door terrassen met olijfgaarden.

carpasio1smalltriora omgevingsmall

Dorpen en Steden

Van Prati Piani op weg naar de kust passeert u de dorpen Carpasio, Montalto en Badalucco, elk met een prachtig middeleeuws centrum. In Montalto staat bovendien een kerkje uit de negende eeuw. Verder rijdend komt u langs Triora en Molino di Triora. Deze dorpen zijn vooral bekend vanwege de processen die daar in de middeleeuwen tegen de ´heksen´ werden gevoerd. Ondanks hun ietwat toeristische karakter, zijn beide plaatsen zeker de moeite van een bezoek waard.
In Taggia kunt u de oude stad en het veertiende eeuwse klooster van de Dominicanen met de schilderijen van Ludovico Brea bezoeken evenals de Romeinse brug, het Paleis van de Ruffini´s en de Kerk van Canneto. De kustplaats Arma di Taggia is een typisch Italiaanse badplaats met een heerlijk zandstrand en een rustige zee. Tussen Arma di Taggia en San Remo ligt Bussana Vecchia, een in 1887 door een aardbeving verwoest stadje, dat tegenwoordig door kunstenaars bewoond wordt. San Remo (20 km) ligt tegen Arma di Taggia aan de kust en is met name bekend door het casino, de (zang)festivals, de haven met bekende werven en het mondaine uitgaansleven. San Remo was ooit het centrum van de uitgeweken Russische adel. De vergane glorie daarvan is nog te zien in de, soms wat verwaarloosde maar daardoor niet minder fraaie, paleizen en landhuizen. Bezienswaardigheden zijn het vijftiende eeuwse Santuario van de Madonna della Costa met schilderijen van Fiasella en beeldhouwwerken van Meragliano. Imperia (30 km) is de hoofdstad van de provincie, die eigenlijk uit twee steden bestaat, die in de jaren dertig samengevoegd: Porto Maurizio en Oneglia. Imperia kent een gezellig oud centrum met veel winkels, restaurants en een haven.

strand imperiasmallcarpasio2small

Activiteiten

In de tijd dat Prati Piani nog een hotel was, werd het aangeprezen als kuuroord. Nu nog is het een uitgelezen plek om te wandelen en te genieten van de rust en natuur. Kijk op ons Youtube kanaal voor een impressie van de wandeling van Carpasio naar Glori . De meer actieve bezoeker kan zijn hart ophalen in dit gebied dat ook geschikt is voor de mountainbike. Voor de zonaanbidder is er natuurlijk, op 20 kilometer afstand, de Middellandse zee.´s Winters kan er meestal geskied worden op de Monte Saccarello (2.200m) die vanuit Monesi (40km) met de stoeltjeslift bereikbaar is. Voor Italiaanse les kunt u terecht bij Omnilingua in San Remo (25 km). Er zijn vrij toegankelijke tennisbanen in Carpasio en Badaluco.

Verder zijn er in de omliggende dorpen veel dorpsfeesten: het lavendelfeest, het forellenfeest, het stokvisfeest enz. Tijdens deze feesten wordt in de buitenlucht bijbehorend voedsel geserveerd en kunt u als bezoeker aanschuiven aan één van de lange tafels of een dansje wagen met de plaatselijke bewoners.

kaartjes

Eten en drinken

Wij kunnen u de volgende restaurants/eethuisjes aanraden:

  • Carpasio, Ristorante “La Carpasina”, het dorpsrestaurant met een typisch Liguriaanse keuken. Geen gerechten à la carte maar een dagelijks wisselend aanbod van anti pasta´s, primo´s, secundo´s en hoofdgerechten, waarbij vermeld dient te worden dat veel van de gerechten van het eigen land afkomstig zijn. Behalve eten kunt u hier ook een voortreffelijk cappucino drinken op het zonnige terras voor het restaurant.
  • Mont Alto, La Finestrella, een bijzonder gezellig eethuis met een dagelijks wisselend aanbod en diverse visgerechten als specialiteit.
  • Strada Colle S. Bartelomeo – Colle d´Oggia, Ristorante-Pizzeria “Al Boschetto”, een voortreffelijk eethuisje tussen San Bernardo di Conio en Pieve di Teco.
  • Badalucco, La Stufa, zeer goede pizzeria.
  • Badalucco, Camea, een voortreffelijk restaurant, dat in vrijwel al haar gerechten paddenstoelen verwerkt.
  • Badalucco, Il Ponte, een stijlvolle goede keuken en volgens de meeste bezoekers het beste restaurant in de regio

 

Het weer

Rond Prati Piani is er duidelijk sprake van een bergklimaat. In de zomer is het een stuk minder benauwd dan aan de kust. In de winter is de kans op een witte kerst zeer groot. Voor actuele weersinformatie Het weer in Carpasio